Pogovor z Ivom Daneuom v knjižnici Otona Župančiča

 

Maja Čakarić, Ivo Daneu in Klara Škrinjar v Knjižnici Otona Župančiča.

 
 

Ivo Daneu bi prav lahko bil tenisač ali nogometaš, a se je zapisal med košarkarje - med tiste, ki niso le najboljši na svetu, temveč so postali legendarni. Na evropskih in svetovnih prvenstvih ter olimpijskih igrah si je z ekipo priigral bron in srebro, leta 1970 pa je na Svetovnem prvenstvu v Ljubljani z jugoslovansko reprezentanco premagal ZDA in dočakal še zlato kolajno.

Čeprav že od leta 1956 živi v Ljubljani, utegne še vedno reči, da je tu le na začasneme delu, medtem ko še naprej ostaja Mariborčan.

7. novembra smo zavrteli čas nazaj in šli skupaj z njim na strašno hud potep po njegovih spominih. V drugi epizodi pogovornega cikla Ljubljana moje mladosti, ki je tokrat potekala v knjižnici Otona Župančiča, je beseda tekla o tem, kako je pri 19 letih prispel v Ljubljano, kako se spominja svojega prvega koša, igranja na peščenem igrišču, pa tudi mladostnega življenja ob košarki in službi.

 
 
 
 

Do konca prvega dela pogovornega cikla Ljubljana moje mladosti bova Maja in Klara gostili še fotografinjo Meto Krese (12. decembra v Slovanski knjižnici) in zbiralko ljudskega slovstva Dušico Kunaver (30. januarja v Knjižnici Otona Župančiča).

Pogovoru z igralcem Jurijem Součkom pa lahko prisluhnete na tej povezavi.