Borka Jerman Blažič

 

#017

Da imamo danes v Sloveniji internet, je bilo treba tudi na tešče popiti rakijo.


 
Foto: Voranc Vogel

Foto: Voranc Vogel

 

Se spomnite trenutka, ko ste se usedli za računalnik in prvič­ priklopili na internet? Kar je danes samoumevno, nekoč ni bilo. Takrat, v devetdesetih letih, je bil vstop v virtualni svet res videti kot zares dobra čarovnija. A komu je sploh uspelo »potegniti« internet v naše kraje in kako?

Uspelo je strašno hudi Borki Jerman Blažič. Zdaj profesorica na ekonomski fakulteti in vodja Laboratorija za odprte sisteme in mreže na Institutu Jožef Stefan ga je skoraj lastnoročno prinesla v Slovenijo.

»Upornik in borka sem bila,« se spominja. »Moji nadrejeni niso dojeli, kaj in kako. Zato sem se lotila projekta gverilsko, sama in skoraj brez podpore.« Bila je mlada in po doktoratu v zanosu, da bo premikala meje. In jih je. Ravno v času, ko so na novo vrisovali neke druge meje. Dosežek je bil v tem, da je kljub uporom doma in v Beogradu teden dni pred osamosvojitvijo Slovenije dobila mednarodno linijo in jo zadržala tudi po odcepitvi.

Za to je bilo treba, med drugim, na vrat na nos z letalom v Beograd, malo zamižati in na tešče popiti rakijo ... A tu je bila: internetna povezava, po kateri so informacije drvele s hitrostjo 64 kilobitov na sekundo.

Linijo so testirali in jo sredi junija 1991 uradno odprli. Čas je bil vse prej kot primeren za to. A Borka se ni vdala. Vedela je, da je to šele prva zmaga. Naslednja naloga je bila z internetom omrežiti Slovenijo, kar ji je tako rekoč inkognito uspelo do jeseni tega leta. »Živ krst ni nič vedel o tem!« v smehu pove. A rezultat je tisti, ki šteje, in ta je: bili smo 14. država na svetu, ki je dobila internet.

Nekoliko se je zapletlo le z domeno. Ne moreš je dobiti, če nisi član Združenih narodov, Slovenijo pa so v to »druščino« sprejeli leta 1992. Poleg tega je bila .sl rezervirana za Sierro Leone, .si za Salomonove otoke, .sv pa nismo hoteli imeti. No, po precej peripetijah je tudi .si postala slovenska. Ostalo je zgodovina. Zdaj lahko v miru surfamo po internetnih valovih, Borka pa svojo pozornost usmerja predvsem v našo varnost na teh valovih. Tako ji ne zmanjka dela in borbenosti.


SH_Delo_Logo.png

Vsebina je nastala na Delu.