Kolja Saksida

 

#008

Z avtorjem animirane serije Koyaa o druženju z večnim najstnikom, zlomih rok in vzponih.


 
Foto: Voranc Vogel

Foto: Voranc Vogel

 

Visoko v gorah in daleč, a ne toliko, da bi bil povsem osamljen, živi Koyaa. Če ga še ne poznate, naj vas ne skrbi. V studiu se nama je pridružil strašno hudi avtor animiranih filmov Kolja Saksida, ki zadnjih petnajst let vleče niti iz ozadja in skrbi, da večni najstnik s svojim prijateljem krokarjem stopi v ospredje vašega televizijskega zaslona.

Kolja, kot lahko slišite v podkastu, rad dela z rokami, in če hočeš ustvarjati animirani film v tehniki stop-motion, si lahko obetaš precej ročnih izzivov. Najprej se jih je lotil sam z razmeroma majhno ekipo, ko pa je ambicija rastla, z njo pa Koyeve pustolovščine, se je močno razširil tudi krog kolegov in obveznosti.

Da bi si lažje predstavljali, naj navrževa nekaj številk: da bi izdelali pet lutk, morajo zanje vliti 25 silikonskih rok, za kar sedem lutkarjev porabi dva meseca. Potem pa v animiranem filmu, ki traja, denimo, tri minute, polomijo povprečno šest parov rok. Rok, pa glav in nog ter delov scenografije ...

Lomi se pogosto, če pa se kdaj preveč zalomi, Kolja ne vidi razloga za obup. Saj ga tudi Koyaa ne: če naleti na težavo, jo poskuša rešiti z domišljijo. »Koyaa nenehno pada, a tudi če mu ne uspe prvič, poskusi drugič, tretjič,« povzame Kolja. Seveda pa padcem nazadnje sledijo tudi vzponi.

Vzpone doživlja tudi Kolja. Ne samo da sta s Koyoo skupaj že celo večnost in prav nič ni videti, da bi se drug drugega naveličala. Koyaa - Razigrani avtomobilček bo premiero doživel junija na mednarodnem festivalu Animafest v  Zagrebu. Poleg tega bo septembra na festivalu slovenskega filma v Portorožu izšel še v šestih novih delih. Ob vsem tem na akademiji umetnosti v Novi Gorici študentom vliva znanje o animaciji, s kolegi na zavodu ZVVIKS pa ga širi tudi še med mlajše člane družbe.

Kaj vse še nastaja pod Koljevimi prsti, poleg lutk in frizur, kakšne načrte ima s Koyoo in v kaj namerava preobraziti smeti, poslušajte v podkastu.


SH_Delo_Logo.png

Vsebina je nastala na Delu.