Maruša Majer

 

#007

Vzhajajoča zvezda berlinskega festivala ne leti previsoko. Rada dela. »Ko delam, celo živim«.


 
Foto: Voranc Vogel

Foto: Voranc Vogel

 

Ni ponedeljek in tudi telefon v recepciji RTV ne zvoni, ampak če je Veronika­ iz Studia City dobre volje, se oglasi tudi zunaj ustaljenega­ termina. V Delovem studiu se nama je na snemanju podkasta Strašno hudi pridružila »izvirna«­ Maruša Majer.

Tako izvirna je kot igralka, pa tudi neustrašna in drzna, da kar zleze pod kožo in tam ostane še dolgo, so ugotovili tudi nedavno na festivalu Berlinale, ko so ji za vlogo Mare v filmu Ivan (na spored pride jeseni) podelili naziv vzhajajoče zvezde. Dodali so, da »izžareva surov ženski nagon, z močjo, ki jo redko doživimo«.

V podkastu sva Klara in Maja šli po sledi te laskave utemeljitve in tudi lente, ki so jo doslej nosili še Jure Henigman, Marko Mandić, Iva Krajnc in Aleksandra Balmazović. Z Marušo smo se sprehodili še po rdeči preprogi berlinskega festivala in odpeljali v času nazaj do trenutka, ko je bila novica še tako sveža in skrivnostna, da jo je komaj lahko delila s fantom, ter preverili, kako se je sploh igralsko zlivala z Maro, žensko, ki se sooči z eno najhujših človeških preizkušenj – odreči se mora svojemu otroku.

»Moj psihofizični obstoj je bil takrat zelo ... na preizkušnji. Bilo je težko, ampak čudovito,« je zatrdila Maruša. Razume, zakaj so v Mari prepoznali neustrašno žensko, vendar to ne pomeni, da jo je v sebi pričarala kar z levo roko. »Morda se Ivanu ne vidi, a mene je strah. Vsega.« Strah na odru ali pred kadrom čuti in ne pojenja, smo pa v pogovoru sklenile, da bržkone izvira iz občutka odgovornosti.

Da ji je mar za vlogo in za kolege, je bilo razvidno iz njenih razmišljanj o naravi svojega poklica in tudi pomembne postavke njenega življenja, ki jo je mogoče povzeti v: delo, delo, delo. »Mislim, da sem se izmojstrila v tem, kaj vse lahko strnem v en dan.« Poudarila je, da si ne daje sindikalnih pravic in v delavnik ne šteje časa za kosilo, tudi osemurni spanec se ji, kot še marsikomu, rad izmuzne, je pa priznala: »Ko delam, celo živim.«


SH_Delo_Logo.png

Vsebina je nastala na Delu.