Tomato Košir

 

#031

Oblikovalec, ki družbeno in politično dogajanje ljudem približa s humorjem in satiro, a nikoli brez argumentov.


 
Tomato Košir. Foto: Matej Povše

Tomato Košir. Foto: Matej Povše

 

Tomato Košir je eden najvidnejših slovenskih oblikovalcev. Vizualne komentarje družbenega in političnega dogajanja doma in po svetu objavlja, med drugim, v slovenskem Objektivu in britanskem Guardianu.

V njegova dela so vtkani humor, satira, tudi ironija. »Določene teme je pač skozi humor lažje približati ljudem,« pravi Tomato, ki oblikuje tudi knjige, izdeluje celostne grafične podobe in druga vidna sporočila.

Za svoja dela je bil že večkrat nagrajen, doma in v tujini. Občasno pa v njegov nabiralnik pride še drugačno potrdilo, da dela dobro in da lahko zleze tudi pod kožo. Čisto prava dopisnica ali pismo, izpisano na roko. Teh se, prizna Tomato, najbolj veseli, zato dobijo tudi posebno mesto –  na nočni omarici ali v okvirju.

Pa jim dodajmo še komentar Sama Ačka, nekoč likovnega urednika na Dnevniku, ki je Tomata tedaj povabil v svojo ekipo. »Tomato je genialen avtor, ki bi si zaslužil dobro živeti od svojega dela za medije. On je navsezadnje grafični oblikovalec: lahko dela za medije, za festival, za založbo ali za proizvajalca čokolade, ampak mislim, da ga z njegovo pronicljivostjo in intelekturalno močjo svet potrebuje v medjih.« Kar je povedal, sicer težje uokvirimo, bo pa izjava ostala zapisana vsaj v tokratnem podkastu.


Vsebina je nastala v okviru projekta, ki ga vodi Oštro in podpira Ministrstvo za kulturo.