Nataša Đurić

 

#033

Raziskovalka, ki se je odločila, da bo željo po novem znanju potešila v peki kruha - v eni najboljših restavracij na svetu.


 
Nataša Đurić. Foto: Matej Povše

Nataša Đurić. Foto: Matej Povše

 

V tokratni epizodi nas je obiskala Nataša Đurič, raziskovalka, geodetinja po izobrazbi, ki se je pred osmimi leti odločila, da bo življenje zemlje začela raziskovati drugače. Tako, pravzaprav, da se je osredotočila na to, kar zemlja da od sebe, če vanjo kaj posadimo. 

V tem primeru, torej, žita. 

Lani je bila ob takšnem času še zaposlena v Centru odličnosti Vesolje-SI, zdaj pa je glavna pekovka v Hiši Franko pri chefinji Ani Roš. 

Na prvi pogled s peko kruha gojenje prav posebnih živalic nima nič skupnega, a tokrat je to skorajda neizbežno povezano. »Živalice, ja, to je prikupna beseda. Gre za fermentirano mešanico moke in vode. Če bi jo dali pod mikroskop, bi videli naravno prisotne kvasovke in bakterije, ki jih je v taki zmesi več kot 50 različnih vrst. Kar zanimiv konzorcij,« pojasni Nataša.

Njene živalce so torej droži, iz katerih –  zdaj je najbrž že očitno – peče kruh.

Pa ne le kruh, tudi rogljičke, testo za sladice in vse, po čemer se vam najbrž zdaj cedijo sline. 

Dodava lahko še to, da je tudi fotografinja in avtorica leta 2014 najboljšega slovenskega kulinaričnega bloga Zarečenega kruha se največ poje ter angleškega bloga My daily sourdough bread in pripadajočih družbenih omrežij.

Sourdough je dobesedno kislo testo, manj dobesedno, ampak bolj natančno pa so to droži. Svoje droži, torej tiste posebne živalice, pa je Nataša tudi poimenovala - Mimi.

No, Mimi niso dobile dovoljenja za obisk Strašno hudih, saj morajo za njihovo domovanje biti vzpostavljeni prav posebni pogoji, se nam je pa zato pridružil Natašin brat Slaviša.

Več v podkastu.


Vsebina je nastala v okviru projekta, ki ga vodi Oštro in podpira Ministrstvo za kulturo.